Botox

 

Botox je tretman prvog izbora koji se preporučuje ako vam smetaju mimične bore u gornjem delu lica kao što su bore u regiji čela, uspravne bore između obrva ili bore smejalice oko očiju. Takođe ukoliko u predelu pazuha postoji prekomerno znojenje, može se veoma efikasno tretirati Botoxom zbog njegovog blokirajućeg dejsva na lučenje znoja.

 

Tretman je veoma efikasan, rezultati su vidljivi nakon 10-15 dana i traju 4-6 meseci. Može se ponoviti nakon 5-6 meseci.

Šta je Botox?

Botox je zaštićen naziv firme „Allergan“ za botulinum toxin tip A koji produkuje bakterija Clostridium botulinum. Toksin se farmakološki obrađuje kako bi se koristio kao efikasan i potpuno bezbedan u medicinske svrhe.

Kako deluje Botox?

Njegovo osnovno dejstvo je blokada acetilholinskih receptora, tj. spojnice između nerva i mišića, koja dovodi do nemogućnosti prenosa impulsa iz nerva u mišić, što rezultira smanjenom ili onemogućenom mišićnom kontrakcijom.

Takođe, Botox u koži izaziva smanjeno ili potpuno onemogućeno lučenje znoja, što se koristi kod ljudi koji imaju problem sa prekomernim znojenjem, najčešće u predelu pazuha.

 

Kad se koristi Botox?

U estetskoj medicini Botox se najčešće koristi za korekciju mimičnih bora u gornjem delu lica. Najčešće su to borice oko očiju, bore između obrva i na čelu.

Jako retko, Botox može da se koristi i za srednji i donji deo lica, kao i za regiju vrata i dekoltea.

U tretiranju hiperhidroze ili pojačanog znojenja efekat je fenomenalan, pacijenti se najčešće uopšte ne znoje u regiji gde je aplikovan Botox i taj efekat traje oko šest meseci.

 

Kakav se efekat postiže?

Dejstvo Botoxa se ne vidi odmah. Individualno je kada će tačno početi da deluje, ali u našoj praksi najčešće počne posle 3-4 dana i postepeno se svaki dan pojačava, da bi se posle 10-15 dana video pravi pun efekat koji smo želeli.

Ponekad, ako su bore jako duboke i ako postoji tzv. memorijski trag bore u koži (vidi se kao roze dno bore ako se kože prstima razvuče na mestu bore), potrebno je i više vremena, nekad čak i mesec dana da bora nestane. U izuzetnim situacijama ona ostaje, ali znatno ublažena, da bi već pri sledećem aplikovanju Botoxa, bora potpuno iščezla i koža ostala glatka.

Inače, u regiji koja je pod dejstvom Botoxa nema bora, koža je prelepa, izuzetno glatka, i to je efekat koji ne može da se dobije nijednim drugim tretmanom, kada je u pitanju na primer, gornji deo lica.

Zbog blokade znojnih žlezda, ove regije zahtevaju redovnu negu i hidrataciju kože (najviše čelo, pogotovo kod pacijenata koji inače imaju suvu kožu).

Trajanje efekta Botoxa

Prvi put kada se Botox aplikuje, efekat je najslabiji, jer su mišići prethodno bili u punoj snazi, a koža izgužvana, tako da treba malo više vremena da se dobije pun efekat i dejstvo je nešto kraće nego kada se tretman ponavlja. Svaki naredni put, efekat je bolji i dugotrajniji i prosečno traje oko 4-5 meseci.

U našoj ordinaciji ne insistiramo da pacijenti budu stalno pod dejstvom Botoxa, prave se pauze u dogovoru sa doktorkom, kako bi se mišići, kao i koža, barem privremeno oporavili i povratili funkciju i cirkulaciju, ishranu... Naime, mišići lica vezani su za kožu i, ako dugo nema kontrakcije mišića, dolazi do slabije cirkulacije, a samim tim i ishranjenosti.

Neželjeni efekti

Najčešće se javlja crvenilo na mestu uboda, retko može i mala modrica. Kod nekih pacijenata može doći do glavobolje ili simptoma sličnih gripu, uglavnom prilikom prvog tretmana.

Pad kapaka (kojeg se pacijenti najviše plaše), dešava se samo kod nestručnog aplikovanja botulinum toksina od strane doktora.

Kontraindikacije ili kada se Botox ne primenjuje:

Prvenstveno trudnice i dojilje, a takođe i osobe sa neuromišićnim poremećajima.

  • Kontakt forma

    * Obavezna polja